febe fejlec lekerekitett

Fiúiskola 2  A Jászkun emléknap alkalmából - május 6-án - a vármegyeháza dísztermében ünnepséget tartottak. A Jászkunságért elnöki elismerő oklevelet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat 2022-ben adományozta első alkalommal. Az oklevéllel olyan személyek vagy közösségek kiemelkedő munkáját ismerik el, akik a Jászkun örökség feltárása, megőrzése, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye történelmi-kulturális értékeinek gyarapítása terén kiemelkedő tevékenységet végeznek. A köszöntők és az ünnepi beszédet követően.
Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke a Jászkunságért elnöki elismerő oklevelet hat személynek adott át, köztük Hortiné dr. Bathó Edit, etnográfusnak, a jászberényi Jász Múzeum igazgatójának.

Borbas Ferenc jaszkun fokapitany 1   Jászberényben május 6-án délután a Redemptiós emlékoszlop megkoszorúzásával kezdődött a Jászkun Redemptio 278. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség. A szentmisét követően, a Déryné rendezvényházban folytatódott a megemlékezés. A Jászkun Kapitányok Tanácsa 2014-ben alapította meg a Jászkunság Hagyományőrzéséért Díjat, melyet minden évben azoknak adnak át, akik a Jászkunság hagyományőrzésében kiemelkedő tevékenységet végeznek. A jászok közül Borbás Ferenc emberitus jászkun főkapitány (Jászapáti) lett az egyik díjazott.
 Mozsár Lászlóné kép  A Jászok Egyesületének közleménye május 9-én érkezett: "A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a harminckettedik alkalommal kiírt Jászságért Díjra nyolc javaslat érkezett. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek. A kuratórium a 2023. évi Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést Mozsár Lászlóné polgármester (Jászágó) részére ítéli oda. A község helyi értékeinek összegyűjtése, a jászsági hagyományok megőrzése érdekében végzett több évtizedes, sokoldalú, példaértékű tevékenysége elismeréseként.
   A 2023. évi Jászságért Díjat 2023. július 1-jén, az elszármazott és otthon élő jászok 27. világtalálkozóján, Jászdózsán adják át.
   Az olvasók nevében gratulálunk a megérdemelt elismerésekhez!

Hortiné
Tóth Tibor

Fotó: Borbás Ferenc, Mozsár Lászlóné, Hortiné dr. Bathó Edit