febe fejlec lekerekitett

 Jászbaráti Egyesületek találkozója elnökség 2023 A XVI. találkozót a FÉBE 2020. szeptember 19-én szervezte meg Jászfényszarun. Két év kihagyása után 2000. július 15-én Budapesten megalapított a Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társaság (JÁKÓB) vállalta fel szeptember 30-án a találkozó megszervezését. A fórumnak – 1908-ban megépített és a közel múltban pályázatból felújított – Öregiskola adott méltó helyet.
  Magyar Aliz JÁKÓB elnöke, házigazda nyitotta meg a tanácskozást. Megállapította hét szervezet képviselteti magát a rendezvényen. Három év a szervezetek életében is jelentős idő, két szervezet vezetője is elhunyt pótlásuk gondot jelent, az élők is elidősödnek kevés a fiatal. Három szervezet működése szünetel vagy megszűnés előtt áll.
  A vendégeket dr. Forgács István Jászjákóhalma alpolgármestere köszöntötte, aki település történetéről is bemutatta a jelenlévőknek és egésznap együtt volt velünk.  

  A társaságok vezetői 15 percben szóltak az elmúlt három év főbb eseményeiről és a jövő évi tervekről. Kiemelten a megjelent kiadványokról, új hagyományokról, a létszám alakulásáról.
Egymást is megleptük kiadványainkkal, melyből hasznos tapasztalatokra tudunk szert tenni.
  A Jászboldogháziak Baráti Társaságának Egyesülete 2022-ben kiadta a Petőfi Művelődési Ház 60 éves történetét.
  A regisztráció után és a szünetben lehetőség nyílott megnézni híres mesterségek – asztalosok és cipészek – kiállítását és a Laki Ida képtárt, mely páratlan a Jászság területén. A kiállítások igazi kuriózumok sok értékes anyagot tartalmaz, hiszen Jákóhalmán sok asztalos és cipész dolgozott, ajánlom olvasóinknak átutazóban a kiállítások megnézését.
  A tanácskozást büfé ebéd követte, a JÁKÓB helyi tagjai finom házi süteményekkel is meglepték a vendégeket. Ezt követően mindenkinek jól esett egy település központjában megtervezett séta. Megnéztünk sok emléktáblát, hiszen az tény, hogy a Jászságban az egy lakosra jutó emléktáblák számában Jászjákóhalma magasan vezet.
  A körséta során a felújított Mária Immaculata szobrot; a JÓKÓB első alkotását a Csobogót; az Óvoda falán a Jászság első történet írójának Horváth Péter emléktábláját; az 1944-es orosz repülőgép támadás helyi áldozatainak emléktábláját; a Gazdakör falán Fodor István Ferenc (1949-2020) rendszerváltó polgármester emléktábláját, az új két csoportos bölcsödét, melyet a kicsik két nappal később vettek birtokba; a település híres szülöttjének Szabó Szabolcs (1927-2003) rajzfilmrendező emléktábláját; a Tulipános emlékművet nézhettük meg többek között.
  Visszatérve az Öregiskola közösségi termébe Jákóhalmára jellemző ajándékcsomagot kaptunk, és a viszontlátás reményében búcsúztunk egymástól.
  A házigazdák igazán kitettek magukért és emlékezetessé tették ezt a napot, köszönet érte.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: A rendezvény elnöksége balról jobbra haladva Monoriné Ádám Katalin JÁKÓB elnökségi tagja, Magyar Aliz JÁKÓB elnöke, fórum koordinátora, dr. Forgács István Jászjákóhalma alpolgármestere.  Baloldalt Veliczky Józsefné és Besenyi Vendel a BOLDOGBT Egyesület Jászboldogháza képviselői.