febe fejlec lekerekitett

  Jászsági évkönyv 2023 címoldalA Jászsági Évkönyv Alapítvány által december elejére elkészült, a dr. Pethő László nyugalmazott egyetemi decens által alapított és szerkesztett Jászsági Évkönyv sorrendben a 31. kötete.
   A kiadványt december 12-én, Jászárokszálláson a Városháza tanácstermében mutatták be. A könyv 200 oldalon, 6 fejezetben (Művészet, História, Agrárvilág, Kitekintés, Örökségünk, Könyvismertetések) 27 írást, tanulmányt 25 szerzőtől tartalmaz.
   A szerkesztésben közreműködött 7 fő segítette a felelős szerkesztő munkáját. A kiadvány szép és tartalmas ajándék.

   A 30 évvel elindult kiadványnak többségében állandó rovata van, de időnkét újak is bekerülnek, mások elmaradnak. A 2023 évi könyv új fejezete az Agrárvilág. A kiadványban először került be sok színeskép, ami egyes írásokat nagyban gazdagítja.
   Az évkönyvben minden évben van jászfényszarui vonatkozású írás. Így van ez most is.
Az új rovatban Buschman Éva „Farm egy ifjú hölgy irányításával” címmel Ézsiás Flóra jászfényszarui gazdálkodóval készített riportot. 
   A riport készítője a következő bevezetővel vezeti fel írását: „Rendhagyó, hogy egy mai, fiatal lány mezőgazdasági munkálatokban is járatos legyen, vezetni tudjon adott esetben egy traktort, ne riadjon vissza a keményebb fizikai munkától, egy gazdasággal járó feladatoktól. Mindezt munkája iránti szeretettel, elhivatottsággal teszi, máshogyan nem is lehet: csak szívvel-lélekkel, ahogyan ő végzi ezt. Volt kitől mintát látnia, szülei példamutatása ma is kíséri őt az útján.”
   Flóra összesen 13 kérdésre válaszol a riport során. Az írást 3 színes kép is gazdagítja.
Az olvasók érdeklődésének felkeltése céljából Flórának feltett egy kérdésére adott válaszát idézem a riportból.
   „Ki volt az, aki a legjobban inspirált ebben és segített?
Ézsiás Flóra a gazdák nevében átadja az újkenyeret a polgármesternek 2023 08 19 Glonczi R fotója
Igazából az elején nem inspirált senki, mert tényleg csak belecsöppentem a semmiből. Amikor 2020-ban elkezdtünk együtt dolgozni, én nem is gondoltam, hogy ez végleges lesz, vagy hogy én ezt folytatom, csak azt, hogy besegítek, és ahogyan említettem az imént, ez csak úgy megtörtént. Természetesen láttam benne a potenciált és a kihívást, ami számomra nagyon fontos, mert akkor érzem, hogy igenis dolgoztam, hogy meg tudtam oldani olyan problémákat, amire először csak pislogtam. Mostanában egyre jobban inspirál az egyetem, mivel nekem előtte nem volt elméleti agrár tudásom, így néha a sötétben tapogatóztam. De most, hogy van egy alap, amire lassan tudok építkezni, ez engem is magabiztosabbá tesz. Apa nagyon sokat segít a dolgokban, hisz tőle tanultam a legtöbbet. Ő nagyon igyekezett nekem mindent bemutatni, nem csak a mezőgazdaságot. Megmutatta, hogyan működik egy vállalkozás, hogyan működnek a pénzügyi dolgok. Szerettem ezt nagyon, hogy mindenbe bele akart vinni, legfőképpen szerintem azért is, hogy ne kelljen másokra támaszkodnom, hanem a magam ura tudjak lenni egy ilyen szintű vállalkozásban. A családom többi tagja is mindig támogatott ebben, és lehet, először meglepődtek, hogy ezt az utat választottam, de szerintem már ők is látják azt, hogy miért. A vőlegényem is mindig nagyon sokra tartotta ezt a munkát, és olyan szinten segített, hogy még a tanulmányainkat is együtt folytatjuk. Ezek a segítségek természetesen most is folyamatosak, mivel nekem is nagyon sokat kell még tanulnom.”
 Ézsiás Flóra 1 GR  Néhány számomra érdekes írást szeretnék még kiemelni: Vincze János Farkas: A jászsági burgonyatermesztés kialakítása és elterjedésének okai az 1810-es évek; Lengyel Ármin: A drótszőrű német vizsla adottságai, idomítása és vadászati célú alkalmazása; Sinka GergelyCsanád: A Jászság vasúti teherforgalmáról; Szerző Dorina: Schwartz Ármin tégla- és cserépgyárának története; Varjú Lajos: Egy jó látó ember – Nemes Gerzson vízépítőmérnök élete és munkássága; Papp Izabella: Küzdelmek és sikerek – A Jászboldogházi Aranykalász Tsz története.
   A Mi újság Fényszarun? lapunk olvasói közül, aki szeretné az évkönyvet megvásárolni, úgy 4000 forintért Jászberényben a főtéren a LÍRA könyvesboltban vagy helyben, a Városi Értéktárban (Szentcsalád tér 12.) Tóth Tibornál személyesen megvásárolhatja.
Tóth Tibor

Fotó:
1./ A Jászsági Évkönyv 2023 cím oldala fotó: Tóth Tibor 
2./ 2023. augusztus 19-én a városi ünnepségen az újkenyeret Ézsiás Flóra adja át a gazdák nevében Győriné dr. Czeglédi Márta polgármesternek fotó: Glonczi Rudolf