febe fejlec lekerekitett

   A volt korábbi házigazda (Fodor Ferenc István (1949-2020) halála miatt új helyen, de a szokásos időpontban aprószentek napján találkoztak a Jászságért díjasok. Az összejövetel előkészítő munkáit a Jász Múzeumba dr. Körei-Nagy József és neje Katalin asszony 2020 évi Jászért-díjasok készítették elő.  A program december 28-án (csütörtökön) 10 órakor vette kezdetét.

  Jászság könyvjelző ajándék jó A Jászságért” Alapítványt 1990. december 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság. Az alapítvány 1992 óta évente Jászságért díjat adományoz egy-egy a Jászságban, Kunságban elő vagy innen elszármazott kulturális, közművelődési, hagyományőrzés területén kiemelkedő munkát végző személyiségnek, többségében életműve elismeréseként. A díjhoz évről évre növekvő, 2008-tól 1.000.000 forint adómentes elismerés jár. Az eddig megkapott 36 díjnál, négy esetben megosztva adományozták, három esetben házaspár, míg egy esetben testvérpár részesült az elismerésben. A díjazottak körében képzőművész, történész, lelkész, pedagógus, helytörténeti kutató, néprajzkutató, hagyományőrző egyaránt megtalálható. Jászdózsán az idei Jászok Világtalálkozón már 32. alkalommal adták át, Fodor István Ferencet (1949-2020) idézve a „Jászok Nobel-díját” Mozsár Lászlóné Jászágó polgármesterének.  
   A Jász Múzeum könyvtártermében dr. Dobos László a Jászok Egyesületének elnöke, a „Jászságért” Alapítvány kurátora nyitotta meg a rendezvényt. Külön köszöntötte a legújabb díjazottat Mozsárné Marikát, Gulyás András Zoltánt a Jász Múzeum új igazgatóját, a sajtó képviselőit. Néhányan időskoruk, betegségük vagy munkájuk kapcsán maradtak távol, akik üdvözletét dr. Körei-Nagy Katalin főszervező tolmácsolta.
   A múzeum új igazgatója is köszöntötte a jelenlévő „vének tanácsát”, kinyilvánította, hogy a jövőben is örömmel ad helyét az összejövetelnek. Szólt múzeumi elképzeléséről, nagyrészben folytatni kívánja Hortiné dr. Bathó Edit közel harminc év alatt kialakított magasszínvonalú tevékenyégét. A múzeum pedagógiára, a digitálisra szeretne nagyobb hangsúlyt helyzeni. Tovább kívánja erősíteni a Jászságban a tájházakkal, gyűjteményekkel való szakmai kapcsolatot, segítést.
   Hortiné dr. Bathó Edit ny. igazgató, díjazott és a Jász Múzeumért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta a közhasznú szervezetnek továbbra is az a célja, segítse, együtt működjön a Jász Múzeummal. 
   A tanácskozás informális összejövetel, a jelenlévők elmondták a közösségi munkában mivel foglalkoztak az elmúlt találkozó óta. Nyitott fülel hallgatva a díjazottak beszámolóit, sok jó és hasznos tapasztalatot lehetett összegyűjteni. Egymás figyelmét is felhívtuk egy-egy településsel kapcsolatos kutatás során talált anyagokra ezzel is segítve egymás munkáját.
   A program 12 órakor fehér asztal mellet az Aranykanál Étteremben folytatódott. A bőséges ebéd elfogyasztása után a távolabb lakók hamarabb asztalt bontottak, míg mások egy kávé mellet tovább beszélgettek. Tervekkel teli és viszont látással búcsúztunk egymástól.
Kép és szöveg: Tóth Tibor

Fotó: Jászok Egyesülete ajándéka