PostHeaderIcon Köszöntjük weblapunkon

PostHeaderIcon Könyvelőfizetési felhívás

   A Jász Helytörténeti Kör és a Jászapátiak Baráti Egyesülete közös kiadásában 2019. március végén megjelenik Fr. Varga Kamill OFM: Szerzetesek Jászberényben c. könyve.
   A szerző ötéves, körültekintő kutató, szerkesztő munkájának eredménye a kiadvány, mely több mint 600 ferences szerzetes, szatmári irgalmasnővér és ferences szegénygondozónővér életútját ismerteti meg az érdeklődő, a könyvet előfizető olvasóval.
   A könyv terjedelme kb. 400 oldal lesz, számos képpel illusztrálva, B/5-ös nagyságban, keménykötésben jelenik meg.

 

PostHeaderIcon Helytörténeti konferencia

helytorteneti konferencia 1

   A FÉBE kezdeményezésére és szervezésében a „Falumúzeum” Néprajzi kiállítás félévszázados jubileuma alkalmából 2018. december 15-én (szombaton) a Városháza dísztermében Helytörténeti konferenciára került sor. A rendezvényen, - amely része volt a város és az egyesület negyedszázados rendezvény sorozatának, - hat előadás hangzott el. A jubileumra és Kiss József tiszteletére a FÉBE 15. könyve Történelmi források Jászfényszaru múltjához címmel jelent meg.

 

PostHeaderIcon A hónap értéktári érdekessége - egy esküvő a múltból

ertektari erdekesseg 201901 2   A Tanítók emlékművének 10 éves jubileumi ünnepségén jelen volt (mint 2002-ben az avatáson is) Darabos Pálné született Gál Ágota, Gál István tanító (1926-1941 között tanított Jászfényszarun) leánya és Kertész János tanító unokája. Gál Ágota 1931. augusztus 29–én Jászfényszarun született és itt élt 10 éves koráig. Édesapját 1941-ben Újvidékre a Repülőtéri Iskola igazgatójának nevezték ki, így került el család Jászfényszaruról. Anyai nagyapja Kertész János (1893-1927 között tanított Jászfényszarun) a Fő úton (a mai Szabadság úton) Pető Antal háza és hentes üzletével (a régi ház helyén épült házban ma leánya és unokája Ézsiás Istvánné és Ézsiás István lakik családjával) átellenben laktak, bal oldali szomszédjuk volt Szalaiék.

 

PostHeaderIcon Jászságért díjasok találkozója

   "A Jászságért" Alapítványt 1990. december 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság. Az alapítvány 1992 óta évente Jászságért Díjat adományoz a Jászság kulturális, közművelődési életében kiemelkedő munkát végző egy-egy személyiségnek. A díjhoz évről-évre növekvő, 2008-tól 1.000.000 forint adómentes elismerés jár. Az elismertek körében képzőművész, történész, lelkész, pedagógus, helytörténeti kutató, néprajzkutató egyaránt található.        
   Jászfényszarun 2018-ban a Jász Világtalálkozón 27. alkalommal adták át a díjat. A díj történetében három alkalommal megosztva, két esetben házaspár, egy esetben két testvér vehette át a díjat. A 30 díjazott közül, ma 17 személy él.
   A Jászságért díjasok, vagy Fodor István Ferenc Jászjákóhalmai díjazottat idézve a „Vének tanácsa” 2005-től, immáron 14 alkalommal minden év december 28-án Jászjákóhalmán a Gazdakör épületében találkoznak és tanácskoznak. Mint újonc érdeklődve mentem déli 12 órára a találkozóra, sorra érkeztek a tanácskozásra a díjazott társaim, összesen tizenketten. A hiányzók igazoltan többségünk egészségi állapotuk miatt nem tudott el jönni. A hangulat családias és baráti volt. A hölgyek még egy kis hazai süteménnyel, a férfiak itallal, üdítővel készültek.

 

PostHeaderIcon Jászsági évkönyv - 2018.

jaszsagi evkonyv 2018   A Jászsági Évkönyv Alapítvány által novemberben megjelent kiadványt ünnepélyes keretek között december 10-én – a 250 éves fennállását ünneplő intézményben - a Lehel Vezér Gimnázium könyvtárában népes közönség előtt mutatták be. A Pethő László ny. egyetemi decens által alapított és szerkesztett Jászsági Évkönyv sorrendben a huszonhatodik kötete. Az ez évi kiadvány 260 oldalán öt fejezetben 26 írást, tanulmányt tartalmaz. Minden alakalomra szép és tartalmas ajándék.

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

Kedves Bérlettulajdonos!

   Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében az Operabarátok Bérlet 2. előadására 2019. február 4-én (hétfőn) du. 14 óra 30 perckor Jászberényből induló, Pusztamonostort érintve Fehér János különjáratú autóbuszára Jászfényszarun a Városháza előtti gyülekezéssel, 15 órakor kifelé haladva a buszmegállókban megállva Hatvanon át a Budapesti Operettszínházba megyünk (VI. Nagymező utca 17. Telefon: 472-2030) Kálmán Imre: A chicagói hercegnő operettet két felvonásban megnézni.

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

Kedves Bérlettulajdonos!

   Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében az Operabarátok Bérlet 1. előadására 2019. január 30-án (szerdán) du. 14 óra 30 perckor Jászberényből induló, Pusztamonostort érintve Fehér János különjáratú autóbuszára Jászfényszarun a Városháza előtti gyülekezéssel, 15 órakor kifelé haladva a buszmegállókban megállva Hatvanon át a Budapesti Operettszínházba megyünk (VI. Nagymező utca 17. Telefon: 472-2030) Fényes Szabolcs – Harmath Imre: Maya revűoperett két felvonásban megnézni.

 

PostHeaderIcon Színházi szervezés

            Tájékoztatjuk, hogy a FÉBE Színházbajárók Baráti Köre szervezésében 2019. január 25-én (pénteken) 16 óra 30 perckor a Jászberényből induló különjárati autóbuszra 17 órakor a városházától indulva a jobboldalon lévő helyi autóbuszmegállókban vesszük fel bérleteseinket és az autópályán megy a csoport Budapestre József Attila Színházba (1134. Budapest, Váci út 63.) Kaló Flórián bérlet – 3. előadása Gerhart Hauptmann Naplemente előtt Jutalomjáték két részben megnézni.

 

PostHeaderIcon Ünnepi jókívánság

kari 1

 

PostHeaderIcon A november hónap értéktári érdekessége

ertektari erdekesseg 201811
Szűcs Mihály és családja (1860?)

   A Városi Értéktárban található eredetibe egy tusrajz, a rajzoló szignója a kép jobb sarkában látható. A kép az író magán kiadásában 1892-ben megjelent „Szűcs Mihály Életleírása és több utazásai és kalandjainak gyűjteménye” című könyvbe került. A kiadvány 16. oldalán látható ez a kép. A könyvet hasonmás kiadásban, családfa és Szűcs Mihály életével kapcsolatos kutatásokkal kiegészítve a Honfoglalás 1100 éves évfordulójára a FÉBE jelentette meg 550 példányban. A jubileumhoz méltóan díszkiadásban.

 
Bejelentkezés
Levelezés

Be kell jelentkezni!

Beérkezett üzenetek

Be kell jelentkezni!

Jelenleg Online
Nincs
Eddig
Regisztrált tagok : 203
Utoljára regisztrált : yryvyt
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 1 új regisztrált
Eseménynaptár
Regisztrált tagjaink