febe fejlec lekerekitett

   A Honvédelmi Minisztérium a 15/2013 rendelete szabályozza a miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismeréseket. A művészeti díjak között szerepel a kiemelkedő képzőművészeti tevékenység elismerésére Mednyánszky László-díj alapítása, melyet páros évben, május 21-én, a Honvédelem Napján adományoznak.
   A vírushelyzet miatt a miniszter állami és nemzeti ünnepünk alkalmából adta át Tamus Istvánnak – elszármazott fényszaruinak, aki Debrecenben él és tagja a Fényszaruiak Baráti Egyesületének – az állami kitüntetést.
   A kitüntetést tanúsító dr. Benkő Tibor miniszter által aláírt díszoklevélben szerepel: „Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége, több évtizedes alkotóművészeti, valamint pedagógusi munkássága, a szakmabeliek összefogása, a jelentős alkotók hagyatékának méltó gondozása elismeréséül” Mednyánszky László-díjat adományozott számára.
   Tamus Istvánnak – a FÉBE kezdeményezésére és szervezésében – 2005-ben a Város Napján alkotásaiból tárlat, 2018-ban – a FÉBE negyedszázados jubileumának napján – életmű kiállítás nyílt a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermeiben. Grafikáit, tollrajzait, rétkarcait, linómetszetteit és számos derűs akvarelljeit ismerhette meg a képzőművészetet szerető közönség.
Az olvasók nevében gratulálunk a kitüntetéshez, boldog nyugdíjas éveket, teli alkotómunkával kívánunk az elkövetkező évekre.                                                                                          Tóth Tibor

Fotó: Facebook illetve FÉBE archívum

1./ Tamus István kitüntetés
2./ Tamus István a 2005. május 1-i Város napon megnyílt kiállításon.
3./ Tamus István 2005 évi kiállítás képeiből
4./ Tamus István életmű kiállításán 2018. november 3-án, munkásságáról kiadott könyvét dedikálja Nagyné Kiss Mária alelnöknek
5./ Tamus István életmű kiállításon kiállított alkotásaiból néhány