febe fejlec lekerekitett

  A magyar egészségügy napja vagy Semmelweis-nap Magyarországon 1992 óta, minden év július 1-én megtartott ünnepnap. Ezen a napon 1818-ban Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”. A 2010 évi törvény módosítással, 2011-től munkaszüneti napnak számít az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára Magyarországon.
   Hatvanban az Albert Schweitzer Kórházban június 29-én tartották meg a Semmelweis-napi ünnepséget, melyen kórházi kinevezéseket és elismeréseket adtak át. Országos elismerést vehetett át városunk lakosa Palóczné HornyákMargit, a szülészet-nőgyógyászati osztály főnővére. A Magyar Ápolási EgyesületElismerő Díszoklevél kitüntetést és ezüst kitűzőt adományozott kimagasló szakmai és egyesületi munkájáért.

 Keveseknek adatik meg az, hogy egy életen át egy munkahelyen dolgozhat. A kitüntetett 1981. július 1-én állt alkalmazásba a hatvani kórház szülészeti osztályán. Szülésznői végzettsége mellé egészségügyi menedzseri végzettséget is szerzet, melyet jól tudott kamatoztatni a munkájában. Az Albert Schweitzer Kórházat és a szülészeti osztályát mindig második otthonának tekintette. Munkáját nagy szorgalommal és hivatástudattal végezte, melyet vezetői is elismertek.19 év szülésznői tevékenysége után, kinevezték a szülészet-nőgyógyászati osztály főnővérének, melyet 21 éven át végzett. A negyven év alatt számos gyermek születését segítette. Több mint száz jászfényszarui újszülött is a keze között látta meg a „napvilágot”.
  Szakmai munkája mellett a közösségi munka végzésében is példát mutatott. Nagy szerepe volt a Samsung és az Albert Schweitzer Kórház között létrejött együttműködési megállapodás és a szülészeti osztályon kialakított Samsung Családi szoba megvalósításában. Többször szervezett kihelyezett nőgyógyászati szűrővizsgálatot Jászfényszarun is. Sok éven keresztül, aktív részese volt a hatvani kórházban megrendezett Születés Hetének, Anyatejes Világnapnak tartalommal való megtöltésében. A hatvani Egészségfejlesztési Irodában szülésfelkészítő tanfolyamot tartott, szülésznőként aktívan részt vett a várandós gondozásban is. Az Albert Schweitzer Kórház Alapítvány kuratóriumának tagjaként, kapcsolatrendszerével segítette és továbbra is segíti az alapítvány anyagi bázisának növelését.
   A szakmai munkáját és közösségi tevékenységét már többször elismerték. 2013-ban Miniszteri elismerő oklevelet, 2019-ben a Heves megye szakdolgozója díjat kapott.
   Az Albert Schweitzer Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán ledogozott 40 év munkaviszony után 2021. július 1-től elkezdi a megérdemelt nyugdíjas éveit. A megszerzett tudásával, tapasztalatával továbbra is segíti a kismamákat. Nyugdíjasként még több időt szeretne tölteni gyermekeivel és férjével. Továbbá olyan szabadidős tevékenységgel kíván foglalkozni, amire eddig nem volt ideje és alkalma.
   Gratulálunk a szép, gazdag, elismert életúthoz! Nagyon boldog és hosszú tartalmas nyugdíjas évtizedeket kívánunk!
Tóth Tibor

Fotó: Facebook

Palóczné Hornyák Margit a kapott elismeréssel