febe fejlec lekerekitett

  A Debrecenben élő Tamus Istvánnak a FÉBE felkérésére 2005-ben és 2018-ban gyűjteményes kiállítása volt Jászfényszarun, a művelődési házban. A művész munkáját újabb elisméssel díjazták.
   Kárpáti Gusztáv berettyóújfalui festőművész 71 évesen, 2013-ban hunyt el. A családja kezdeményezésére Berettyóújfalu önkormányzata támogatásával a Berettyó Kulturális    Központ 2016-ban, Kárpáti Gusztáv születésének 75. évfordulóján emlékgyűrűt alapított.
   A kuratórium döntése szerint olyan alkotó kaphatja meg, aki művészeti tevékenysége mellett tanít is. Az emlékgyűrűt – melyet Rácz Erika ötvös, népi iparművész készített – idén a debreceni Tamus István grafikusművész és művésztanár kapta. Az emlékgyűrűt a festő özvegyétől, Kárpátiné Mészáros Mariannától és a berettyóújfalui művelődési központ vezetőjétől, Lisztes Évától vette át.
   A kitüntetett Berettyóújfaluban 13 évig működő Hajdú-Bihar Megyei Amatőr Alkotótábor tagja és később tanára is volt. Az elmúlt évtizedekben több alkalommal is bemutatkozott egyéni és csoportos kiállítások keretében Berettyóújfaluban, a művelődési házban, hangzott el munkáságának méltatása kapcsán.
Tóth Tibor

Fotó: Berettyó Televízió
Képaláírás: A képen bal oldalon az özvegy Kárpátiné Mészáros Marianna, kezében az emlékgyűrű, Lisztes Éva az adományozás tényét rögzítő oklevéllel és a kitüntetett Tamus István.