febe fejlec lekerekitett

Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékév kapcsán a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a 1911-ben létesült Petőfi család síremléke felújításra került.

   A felújítás költségét Rákay Philip producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából valósulhatott meg. A síremlék környezetének rendbetételét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) vállalta magára.

Petőfi síremlék   A köztérkép honlapot segítségével ismerjük meg mikor készült, hogyan nézett ki és kikészítette a síremléket.
   A Petőfi Társaság Bory Jenő (1879-1959) magyar építészmérnök, szobrász- és festőművész, egyetemi tanárt bízta meg a síremlék elkészítésével. A társaság szerette volna már 1910-ben felállítani az alkotást. A síremléket végül 1911. október 29-én leplezték le. A talapzat alsó részén látható koszorút 1913-ban készítette Bory Jenő, ekkor is helyezték el.
A síremlék talapzatába beépítették a Petőfi-szülők eredeti sírkövét.
   Az alkotás rendkívüli, 4 m magas, a 2 m magas haraszti kő posztamensen 2 m-es bronz turul madár látható. A síremlék a Kerepesi temető 17/1-es parcella 1. sor 3. sírja, nem messze az árkádsortól. Az alkotás szerepel a védett sírok listáján.
   A posztamens felirata: A legszeretettebb anya s a legszeretettebb anya.
  image1 A bronz koszorú felirata: A magyar vendéglősök orsz. szövetsége a jó öreg korcsmárosnak 1913. márc. 15.
   A koszorún a következő települések nevei szerepelnek: Nezsider, Újpest, Debrecen, Veszprém, Győr, Árva, Sárvár, Pozsony, Kecskemét, Brassó, Szatmár, Szeged, Németújvár, Budapest, Miskolcz, Egyháza, Arad.
A felújítás utáni avatásra június 11-én 11 órakor került sor. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc huszárjaira emlékezve az ünnepségen a Szűcs Mihály Huszárbandérium két tagja Ézsiás Barnabás hő. huszár főhadnagy, emeritus jászkapitány és Ézsiás Levente hő. huszár hadnagy lóháton ülve tisztelget.
    A közel egy órás rendezvényen beszédek között irodalmi és zenés előbetétek hangzottak el.    
  image2  Az eseményen megjelent és emlékbeszédet mondott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Köszöntött Móczár Gábor NÖRI főigazgatója, beszélt a mecénás Rákay Philip is. Az ünnepség koszorúzással zárult.
   A Petőfi évforduló kapcsán jövőre, ha ellátogatunk a sírhelyhez, már a felújított alkotásban gyönyörködhetünk.
Tóth Tibor

Fotó: Facebook

1./ Az ünnepség után a megkoszorúzott Petőfi család síremléke
2./ A tisztelgő jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium huszárjai