febe fejlec lekerekitett

  Ruttka Andrea textilművész a fiatalok alkotásaiból készített kiállítást nyirja megjpg A Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség (Hungaria Nostra) tagegyesületeinek képviselő 40. alakalommal Tapolcán július 13-15 között több mint kétszáza találkoztak, hogy megvitassák a kulturális örökség védelme területén jelentkező feladataikat.
   A 40 évvel ezelőtt alakult Tapolcai Városszépítő Egyesület és a város – a 40 éves dupla jubileum kapcsán – már második alkalommal vállalta fel az Országos Találkozó és SzakmaiKonferencia megrendezését. A tanácskozás idei tematikai jelmondata: „A felelősségvállalásmegélésének jelentősége az épített örökség, és az ökológia szempontjából.” A belvárosi városnéző és ismeretterjesztő séta után az esemény kapcsán egy kiállítás megnyitóra érkeztünk. A mozi épületében Ruttka Andrea textilművész, (a közelmúltban elhunyt Ráday Mihály özvegye) mutatta be és méltatta az ország minden tájából a szövetség pályázatára érkezett alkotásokat. Az általános és középiskolás diákok az épített és természeti környezetért témában alkottak szép munkákat, melynek gondozója, mozgatója a háttérből évtizedek óta Ráday Mihályfelesége volt. Ezt követően a Wass Albert Könyvtár aulájában Kertész Károly nyugalmazott könyvtárigazgató, korábbi egyesületi alelnök nyitotta meg a 40 éves Tapolcai Városszépítő Egyesület története képekben című tárlatot.

 Emléklap átvétele TT 2023  Az ünnepélyes megnyitóra ezt követően a Tamási Áron Művelődési Központban (TÁMK) került sor. Az elnökségben foglalt helyet többek között a térség országgyűlési képviselője dr.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki a témához kapcsolódóan előadásában elmondta véleményét is. A köszöntők után Tapolcáról készült filmet is megnéztük, majd a helyi Musical Színpad fiataljainak produkciói kápráztatta el a jelenlévőket.
   A második nap plenáris ülésen elhangzott előadásokkal majd szekció ülések keretében folytatódott a közös szakmai munka. Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkár előadásából megtudtuk már készülőben van a magyar építészetről szóló törvény, amely a műemlékek vonatkozásában is tartalmaz újszabályozásokat. Dr. Nagy Gergely az ICOMOS MNB elnöke, aki a közösség és egyén felelősségét hangsúlyozta az örökségvédelmében, a közösségi történélemben, aminek részei, képviselői vagyunk. Hangodi László helytörténész a tapolcai zsidóság történetével foglalkozott. Emlékeztetett a tapolcai Salamon rabbi hirdetésére „szeresd embertársidat, ne tedd néki azt, ami neked rosszulesnék, ez az egész Tóra*, a többi csak magyarázat!”
 EMléklap 30 jub 1  Az első szekció ülés munkájában vettünk részt, amely „Szakrális örökségünk” címet viselte, melynek helyszíniéül a zsidó temető területén található szertartási terem szolgált.
   A konferencia záróprogramjaként a második napon 18 órakor TÁMK színháztermében 11 személy kapta meg a Podmaniczky-díjat. A kitüntetést 1982-ben állapították és a 40 év alatt 418 magán személy és közösség kapta meg. A jubiláló tagegyesületek Emléklapot vettek át, köztük a Fényszaruiak Baráti Egyesületea 30 éves alapítási évfordulója alkalmából és a település természeti és épített környezetének védelmében végzett munkájáért. Az elismerést Bőti Lívia, Kerner Gábor, Petrovucs László alelnökök adták át.
   A következő évi rendezők Ceglédi Városvédő Egyesület elnöke és a város alpolgármestere vette át a vándorbotot a tapolcai rendezőktől. A résztvevők Ceglédet bemutató kisfilmet kedvcsinálóként, majd a Batsányi Néptáncegyüttes pazar műsorát nézhettük meg. A találkozó résztvevőinek tiszteletére Tapolca város polgármestere Dobó Zoltán adott fogadást.
   Szombati napon a résztvevők négy kirándulási program közül választhattak mi Nagyvázsony-i Kinizsi várral és Veszprémmel ismerkedhettünk meg.
*Zsidó szentírás
Tóth Tibor

Fotó:

1./ Ruttka Andrea textilművész a diákok alkotásaiból készült kiállítást nyitja meg. Fotó: Tóth
     Tibor
2./ Tóth Tibor EMLÉKLAP átvétele után Fotó: Bognár Ágnes
3./  EMLÉKLAP – Fotó: Tóth Tibor