febe fejlec lekerekitett

 tamusbela  2024. március 13-án képviseltem a Fényszaruiak Baráti Egyesületét az EU Duna Régió Stratégia (EU SDR) Nemzeti Meghallgatás című konferencián, mely a European Youth Centerben (Budapest, II. ker. Zivatar utca 1. került megtartásra.

   A rendezvényt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amint a EU SDR nemzeti koordinátora szervezete a Miniszterelnökség szakmai képviselői részvételével együtt rendezte.

   Az EU SDR kilenc EU-tagállamot (Ausztria, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovák Köztársaság és Szlovénia) és öt EU-n kívüli országot (Bosznia-Hercegovina, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Szerbia és Ukrajna) foglal magába, mint egy 115 millió lakossal.

   A stratégia célul tűzött területei a Duna-menti régió nemzeteinek, lakosságának összekapcsolódása közös célok megvalósítására, környezetvédelem, a jólét és biztonság megteremtése. 

   Fontos a régió és elsősorban Magyarország népesség megtartó ereje, élhetőbb települések kialakítása a tehetségek elvándorlásának megakadályozása érdekében. Civil szervezetek, hatóságok, társadalmi szervezetek együttműködésének fönntartása fő programja a dunai stratégiának.

   2023-ban országunk töltötte be a Duna Stratégia Elnökségét. 2024-ben e tisztséget Ausztria képviseli. Évente miniszteri találkozók és közös nyilatkozatok kiadása jelentik a stratégiai országok együttműködését.
Tamus Bula elnökségi tag